2013. 02. 12.

Tattersall-jégpálya, 1901

A Tattersall-jégpálya, melyet mai képeinkkel mutattunk be olvasóinknak, a főváros egyik legelőkelőbb és legmodernebb berendezésű téli sporttelepét képezi.

A mesterséges jégpályát amerikai rendszerű légfeszítékszerkezetre szerelt villamos ívlámpák világítják be, mely rendszer azon előnynyel bír, hogy a 10,000 négyszögméter nagyságú jégtükör sehol sincs lámpa vagy vezetéktartó dúczokkal megszakítva.


A jégpálya fenekét faczement, koksz és asszfaltpapírból készített víz- és hőszigetelési réteg képezi, mely nemcsak a víz elszivárgását gátolja meg, hanem a föld anyamelegének felsugározását is kiküszöbölvén, ezáltal a jégréteg gyorsabb vastagodása nyer elősegítést. E szigetelő rétegek elkészítése a futóhomok területén egymagában 14,300 frt költségbe került.

Egy 16 lóerejű gázmotor szivattyúzza a vizet és egyúttal egy 62 amperes dinamót is hajt, mely a pályát 20,000 gyertya fényével bevilágítja.

Ezenkívűl megtalálhatók e pályán a közönség által más pályákon is megszokott összes komfortok.

A városhoz közel, kedvező fekvésű sporttelepen hetenként legalább négyszer katonazene szórakoztatja a közönséget, melynek a keleti pályaudvarig járó villamos kocsik kényelmes közlekedési eszközül szolgálnak.


(Kép és szöveg forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése