2012. 01. 31.

Művek és mesterek: Jungfer Gyula

Tervek Jungfer műhelyéből
Jungfer Gyula családja 1786-tól működtetett műlakatos vállalkozást. Ő maga apjától tanulta mesterségét, és korának legnevesebb mesterei közé tartozott: kovácsoltvas munkái máig is láthatók például a Klotild-palota, a Gresham-palota, a Wenckheim-palota (most: Szabó Ervin Könyvtár) épületében, a Várbazárban, továbbá az Operaházban, a Keleti pályaudvaron, a Bazilikában, a Vigadóban, az Országházban, és még számos más helyen.

Műhelyét harmincegy évesen, 1872-ben nyitotta meg a VIII., Berzsenyi Dániel utcában, egy ma már műemlékké nyilvánított épületben. Egy alkalmazottal kezdett, néhány év múlva már húszan dolgoztak a keze alá, tíz év múlva pedig százötvenen.

1885. máj. 31.  - Jungfer standja az Országos Kiállításon
Munkáját annak idején jónéhány kitüntetéssel is elismerték. 1878-ban a Párizsi Világkiállítás ezüstérmét nyerte el,1885-ben az országos kiállításon két kategóriában is első helyezett lett, 1885-ben  a Ferenc József rend lovagkeresztjével tüntették ki. 1886-ban "a császári és királyi udvar műlakatosa" címet adományozták neki, 1896-ban a Millenniumi Kiállítás legmagasabb díját: állami aranyérmet. De vaskoronarendet is átvehetett, kereskedelmi tanácsosi címet is kapott a királytól, és az1888-as Brüsszeli Világkiállítás első díját is elhozta. Mivel az utóbbival járó összeget a brüsszeli szegényeknek ajánlotta fel, megkapta a belga Lipótrend lovagkeresztjét is.1900-ban a Párizsi Világkiállítás nagydíját, no és a francia becsületrend lovagkeresztjét érdemelte ki. Halála előtt öt évvel, 1904-ben a St. Louis-i Világkiállítás nagydíját vehette át.
A gyár a középkori műkovács szobrával

Nevéhez fűződik egy érdekes szobor, a "középkori műkovács" története is. Történt, hogy 1882-ben Munkácsy Mihály tiszteletére jelmezes művészbált rendeztek a régi Műcsarnokban (ami ma a Képzőművészeti Egyetem épülete, az Andrássy úton). A meghívottak között volt Jungfer Gyula is, aki erre az
alkalomra készített, középkori kovácsmestert idéző jelmezt viselt. Viselete adhatta az ötletet Fessler Leónak a szobor alakjának megmintázásához, melyet Jungfer Gyula készített el az 1885-ös országos kiállításra. A domborított rézlemezekből összeszegecselt, csaknem kétméteres alak felemelt kezében kovácsoltvas díszítményt tart,  mesterségére emlékeztetve. A szobor utóbb a Berzsenyi utcai Jungfer-műhely homlokzatára került cégérként, majd sok hányattatás után az Iparművészeti Múzeumba került - napjainkban is ott található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése