2013. 04. 18.

Ilyen volt... a kilátás a Wagner-villából

Kilátás a Wagner villa teraszáról, 1938
(Kép forrása)

A II., Mecset utcai, négy saroktornyos, oszlopcsarnokos villa, mely az 1880-as években épült, egykor szinte körülölelte a Gül baba türbéjét, amit falai jelentős részben meg is óvtak a pusztulástól. Magát a villát javarészt lebombázták. Tulajdonosa Wagner János volt. 

"1861-ben a budai tanács csak úgy engedélyezte a szomszédos telektulajdonosnak, Wagner Jánosnak a Mecset utcai telkek megvásárlását, hogy ha Wagner biztosítja a 'mecsetbe járó s kelő közönségnek, valamint az évenkénti imádságok elvégzése végett megjelenni szokott török papoknak a saját telkén való átjárást' /megjegyzés: a szent helyet látogató zarándokok igényeit figyelembe véve/. Látható tehát, hogy az évenkénti zarándoklatok a későbbiekben sem maradtak el, igaz, a türbét a budai tanács helytelenül mecsetnek tartotta.
Wagner később a türbe telkét is megvásárolta, de maga a türbe az 1870. évi telekkönyvbe Törökország tulajdonaként került bejegyzésre. 1878-ból részletes mérnöki felmérés készült az építményről, 1885-ben pedig Grill Lajos építőmester a török főkonzulátustól felkérést kapott a türbe restaurálására. /.../
A telektulajdonos Wagner legott tiltakozott a Grill Lajosnak kiadott engedély miatt, amiben a magántulajdon sérelmét látta. Maga is kért engedélyt bizonyos építkezésekhez, s bár megígérte, hogy építkezéseivel nem akadályozza meg a türbéhez való eljutást és hozzáférhetést, az új épület falai teljesen körülzárták a törökkori sírkápolnát.


A türbe műemlékké nyilvánítása és restaurálása 1914-ben a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium a Gül Baba türbét a Műemlékek Országos Bizottságának előterjesztésére 'annak történeti és kulturális jelentősége folytán' a műemlékekről szóló 1881. évi XXXIX. törvénycikk alapján 'fönntartandó műemlékké' nyilvánította. A Wagner család természetesen ismét sérelmezte az eljárást, mivel szerintük 'alaptalan mende-mondákon kívül nincsen semmiféle bizonyíték', amely a türbe műemlék voltát igazolhatná."

(Szöveg forrása)

Az egykori villaépület korábbi képeken is felfedezhető:

A villa a Lukács fürdő mögött, a bal oldalon látható Kálvária-kápolnától balra állt (1890-es évek)
Fotó: Klösz György
(Kép forrása) 
A türbe, és a villa részlete 1895 után
(Kép forrása) 
A két épület 1900 körül
(Kép forrása)

Kapcsolódó cikk: Gül baba türbéje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése