2013. 01. 28.

Árdrágulások, 1925. január

A Közgazdasági Figyelő érdekes összeállítást közöl a megélhetés alakulásáról az elmult évben.

E szerint az élelmiszerek egy év alatt 181.9 százalékkal drágultak.
A drágulás legerősebb volt februárban, amikor az év első napjához képest az élelmiszerek árszinvonala átlagosan 82,7 százalékkal emelkedett, viszont juliustól kezdve az árszinvonal stabilitást mutat.

Ha aranykoronában nézzük az élelmiszerek áralakulását, akkor állandó emelkedést figyelhetünk meg, ami azt mutatja, hogy az árak világparitás felé igyekeznek. Számszerüen, aranykoronaalapon az élelmiszerek ára az 1914-es árakhoz képest 47 százalékkal emelkedett.

(Kép forrása)

A ruházati cikkek ez évi árdrágulása 249.5 százalékot tesz.
Ez a drágulási folyamat legerősebb volt februárban, amikor a januári 18.2 százalékos drágulással szemben 112,2 százalékra emelkedett a drágulás százalékát jelző szám. Az év második felében csak az új vámtarifa drága vámtételeinek érvényesülése alapján emelkedik a ruházati cikkek ára, különben stabilitást mutat.

Aranykoronában a ruházati cikkek árai is állandóan emelkednek és ennek az emelkedésnek mértéke békéhez képest 45,2 százalékot tesz, ami igen jelentékeny, ha tudjuk, hogy az év elején az árak még 3.3 százalékkal alatta állottak a békeparitásnak.

A lakásbér alakulása még mindig szabályozva van s így még a mai lakásbérek még mindig csak 130 százalékát teszik a békebéreknek.

Ezzel szemben a fűtés és világítás ára 178 százalékkal drágult, ami a békeárakhoz képest 31 százalékos áremelkedést jelent.

Az élelmiszerek, ruházati cikkek, továbbá a fűtő- és világító-anyagok áralakulása terén, agrárország létünkre, az élelmiszerek vezetnek, viszonyítva a békeárakat az élelmiszerek mai árát 47 százalékkal haladják túl.

(Szöveg forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése