2012. 11. 24.

Zirzen Janka jubileuma

Feszty Masa portréja
az ifjú Zirzen Jankáról
Az Andrássy-uti állami tanítónőképző intézetben* nov. 20-ikán szép ünneppel ülte meg a tanári kar Zirzen Janka** jubileumát. Épen húsz éve telt be, hogy báró Eötvös miniszter a tanitónőképző-intézet élére nevezte ki a nagyérdemű hölgyet, ki nevelőnői pályáját ötven év előtt kezdte. Az ünnepélyre a tanügy emberei nagy számmal jelentek meg, s jöttek vidékről is, a tanítványok közül.

Vasárnapi Ujság, 1889. november 24.

*A pesti Sugárút 74-ben, azaz a mai Andrássy úton működött Erzsébet Nőiskoláról van szó. Az intézmény elődje a II., Csalogány utcában volt. 

**Zirzen Janka (1824-1904) a magyar nőnevelés úttörője. 15 éves korától nevelőnőként tartotta fenn magát. 1869-ben az első Magyar Királyi Tanítónő Képezde, majd 1875-től az Erzsébet Nőiskola igazgatója lett. Tanulmányozta a hazai és külföldi (Bécs, Párizs) ipariskolák működését; a tanítóképzéssel párhuzamosan bevezette az iparoktatást is. Érdemeiért Ferenc József koronás arany érdemkereszttel tüntette ki. (Ez volt a legmagasabb elismerés, amit nő kaphatott.) 1896-ban vonult nyugalomba.

(Szöveg forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése