2012. 11. 25.

A rokkantak ismét árusithatnak

(Kép forrása)
November 1-én eltüntek a pesti utcákról, a pályaudvarok és az Emke sarokról a rokkant cigarettaárusok, akik lármájukkal és gyenge cigarettájukkal már annyira belenőttek Budapest utcai életébe, hogy most, jelenlétük nélkül szinte árva, kihalt az utca. A Rokkant Bajtársak Országos Szövetsége szerezte meg a pénzügyminisztertől tagjai részére a dohánynemüek utcai árusitására vonatkozó engedélyt azzal a kikötéssel, hogy a dohányjövedék gyártmányait nem árusithatják, ellenben gyenge albánt, gyenge szovjetet, fü, falevelekből készült dohányt árusitanak.

Az engedély október 31-ikével lejárt s a rokkantak, hogy a rendelet iránti tiszteletérzésüket dokumentálják, szombaton, november 1-én már nem álltak ki az utcákra. Hiányoztak is a forradalom után feltünt utcai alakok, mert a dohányjegyi szelvényre kapott semmi már régen elfogyott, a novemberi szelvényt pedig csak a hét vége felé kezdik beváltani.

A rokkantak titkára, Szegő Jenő tárgyalásokat kezdett az utcai cigarettaárusitás további engedélyezése ügyében a pénzügyminiszteriummal tekintettel arra, hogy a tél küszöbén munkaalkalom nincs s a rokkantak csak importált dohányt fognak árusitani, a miniszterium előzékenységét kérte a rokkantakkal szemben.
Mint értesülünk, az erre vonatkozó tárgyalások eredményesek voltak és a rokkantak 1920. március 1-éig ismét árusithatnak az utcán. A rendelet /.../ hétfőn fog megjelenni és kedden reggel ismét szerencsénk lesz a gyenge cigarettákhoz.

1919. november

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése