2012. 11. 15.

Mi lesz a Budai Népszínházzal? - 1868


A Budai Népszínház egykori épülete
(Kép forrása)

A budai magyar szinészet téli szállására költözött, a lánczhid melletti népszinház igénytelen épületébe, melyhez nevezetes történeti emlékek vannak kötve. Ugy halljuk, a városi tanács el akarja zavarni innen e kis, lelkes sereget, mely oly kitartó küzdelmet folytat évek óta a részvétlenség ellen és e küzdelem folyamában annyi jelét adja életrevaló ágának. A mostani szinház helyére szállodát akarnak épiteni, s helyette a várszínházát engedni át. 

A csere azonban korántsem lenne előnyös, mert a pestiek, kikből a népszinházi közönség legnagyobb része áll, még a Iánczhid szelével, viharával csak szembeszállanak néhanéha, de már azt csak nem kivánhatja tőlük senki, hogy éjszakának idején hegyet is mászszanak.
Azért csak épüljön az a szálloda máshova.

Vasárnapi Ujság, 1868. november 15. 

A Budai Népszínház 1861 őszén nyitotta meg kapuit, a Lánchíd budai hídfőjénél. Ezt az épületet Mátyás király egykori lovardájából, Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján alakították át színházzá. A színház alapítója Molnár György volt. Főképpen operettet és népszínműveket adtak elő.  1864-ben azonban csődbe ment,  így bezárták. 1867-ben nyílt meg ismét, olyan tehetségek szereplésével, mint például Blaha Lujza és Jászai Mari. 1870-ben végleg megszűnt; épületét ugyanabban az évben lebontották.

(Szöveg forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése