2012. 11. 20.

A Dísz tér

A Dísz tér 1893 után
Fotó: Klösz györgy
(Kép forrása)

A budapesti Dísz tér főként egy- és kétemeletes, régi lakóházak által határolt, észak-déli irányban elnyúló terület a Várnegyed központi részén; a hajdani polgárváros déli végén, a várpalota épületegyüttesével határos Szent György tér szomszédságában.

Déli végében, egymással szemközt volt egykor a budai vár két bejárata: a keleti Vízi (középkori nevén: Szent János-) kapu és a nyugati Fehérvári (a középkorban: Zsidó-) kapu. Erről az egyik ház falára erősített emléktábla tudósít. Napjainkban itt ér fel a várba keletről, a Duna felől a Hunyadi János út, nyugatról pedig a Palota út. Ugyanide torkollik a Sándor-palotát a polgárnegyeddel összekötő Színház utca is.

A tér északi végében fut össze a Szentháromság tértől idáig vezető Tárnok utca és a polgárnegyedet hosszanti irányban átszelő Úri utca. Találkozási pontjuknál kisebb parkot alakítottak ki.

(Kép forrása)

A középkorban Szent György térnek nevezték. A törökök kiűzése után neve előbb Haupt Platz (Fő tér), a 18. század közepén már Parade Platz, azaz Dísz tér volt. A tér déli részén tartották a katonai felvonulásokat, a palotaőrség parádéit, innen kaphatta nevét.

A középkorban a téren egyszerű építésű, gótikus lakóházak álltak, ezek maradványai több ház alapjában, falában ma is megtalálhatók. A Tárnok utcán piac volt, és a téren állt a 14. században emelt Szent György-templom – amit a török uralom idején (1541–1686) dzsámivá alakítottak. Az 1686. évi ostrom után a tér házai romokban hevertek, de itt kezdődött el legkorábban a polgárnegyed betelepülése, felépítése. Külföldi építőmesterek közreműködésével a középkori alapokon kezdetben barokk, a 18. század végén copf stílusú, szerény lakóházakat építettek. A következő két évszázadban ezeknek a díszes házaknak egy része elpusztult, a megmaradtakat pedig többször is átépítették. A 19. század végén a tér déli részén több oda nem illő, nagy tömegű épületet emeltek.

A Dísz tér, 1940-es évek második fele
(Kép forrása)


A legnagyobb pusztítás a tér házait Budapest 1944–1945-ös ostromakor érte. A háborús károk megszüntetése során  – ahol lehetett –, az eredeti állapot helyreállítását tartották szem előtt, a romba dőlt magasabb épületek után azonban csak foghíj vagy épületcsonk maradt. A Dísz tér napjainkban is vegyes összképet mutat, de több egyéni hangulatú, díszes homlokzatú háza gazdagítja a polgárnegyed történelmi épületegyüttesét.



Nagyobb térképre váltás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése