A leghíresebb fajta a kadarka volt, a
legjobb minőségű borokat a Sas-hegy, a Gellérthegy, a Nap-hegy, a Rókus-hegy, a
Mátyás-hegy, a József-hegy napos oldalai adták. Az egész borvidék névadója a
Sas-hegy volt, ahol főként sárga és piros duka, kék kadarka és piros bakator
fajtákat termesztettek. A szőlőket gyümölcsfák övezték - kajszi, őszibarack,
mandula, cseresznye, meggy is termett.1882-ben még kiváló termést
szüreteltek a Sas-hegyen, de a filoxéra ezután csakhamar teljesen kiirtotta a budai
szőlőket.
1929-30-ban a hegy északi oldalán, a hegytetőhöz közel felépült a Notre-Dame de Sion francia
apáca-rendház és nevelőintézet. A két világháború között a gyümölcsösök helyén megkezdődött
a villák építése, és a 30-as években olyan tervek láttak napvilágot, melyek a
hegyet szinte a csúcsig felparcellázták volna. Ezt a jövőképet a szocialista
rendszerben is támogatták. Szerencsére
az utolsó pillanatban másfajta akarat is érvényesült: 1958-ban 30 hektáron
létrehozták a sas-hegyi természetvédelmi területet, amely ma menedéke, élő
múzeuma Buda ősi flórájának és faunájának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése