2012. 04. 28.

A János-hegyi Erzsébet-kilátó

A kilátó 1920 áprilisában
(Kép forrása)
A János-hegy a Budai-hegység tagja, 528 méteres magasságával Budapest legmagasabb pontja és egyben legszebb kilátóhelye. A János-hegy kúpja dolomitra települt dachsteini mészkőből épül fel. Az 1847-ben megtartott dűlőkeresztelőn Pozsonyi-hegynek nevezték el , mert a XIX. században Pozsony városáig is el lehetett látni innen. Végül más elnevezéseihez hasonlóan – Márta-bérc, Erzsébet-orom – ez sem vált közismertté. A Pozsonyi-hegy név mint egyik hosszú, északnyugati nyúlványának a neve maradt fenn. 

A hely mindig is ideális volt meteorológiai megfigyelések számára. Már az 1910-es években létesítettek itt megfigyelő állomást. A természetbarátok is régóta kedvelik. A leghíresebb az idelátogató kiránduló Erzsébet királyné volt, aki fából épült kilátóból nézhetett le a városra. A fakilátót már 1885-ben le akarták cserélni, de a terv megvalósítása hosszan húzódott. 1900-ban már a Magyar Turista Egyesület Budapesti Osztálya is felvetette, hogy olyan, masszív anyagból készült toronyra lenne szükség, amely egyszerre szolgálna kilátóként és őrizné Erzsébet királyné emlékét. 

A főváros elfogadta a javaslatot, már „csak” pénz kellett a kivitelezéshez. Végül Glück Frigyes szállodatulajdonos közreműködésével a szállodatulajdonosok ipartestülete húszezer forintot ajánlott fel egy új, kőből épített kilátóhoz, amit a polgármesteri hivatal 1904-ben egészített ki a még szükséges összeggel. A terveket Klunzinger Pál készítette és Schulek Frigyes dolgozta át. Az építkezés 1908-ban kezdődött; az építőanyagokat síneken, benzinmotorral húzták fel a helyszínre. 

Az átadásra 1910. szeptember 8-án került sor. A kilátó közelében 1923-ban erdőőri lakot létesítettek, ide költözött az addig a torony alagsorában lakó toronyőr. Magyarországon elsőként az Erzsébet-kilátó kapott állandó díszkivilágítást, 1926-ban. A kilátó körüli teraszt 1931-ben alakították ki. 

(Szöveg forrása) 

Kapcsolódó cikkek:



Erzsébet királyné 1882 áprilisában is itt járt
(Kép forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése