2012. 01. 25.

Glück Frigyes kitüntetése

(Kép forrása)
A király Glück Frigyest, a Pannonia vendégfogadó tulajdonosát a közjótékonyság és az ipar terén szerzett érdemeiért a Ferencz József-rend lovagkeresztjével tüntette ki. A kitüntetés örömteljes meglepetést keltett a főváros egész társadalmában, azt hitte az ember, hogy már réges-rég megtörtént, mert Glück Frigyes a közelismerést, a nyilvános kitüntetést már régen kiérdemelte a legnagyobb mértékben. Hogy a vendéglős-ipar terén miféle érdemeket szerzett, talán a szakköröket illeti elsősorban. De a közjótékonyság közvetetlenül a nagy nyilvánosság elé tartozik s Glück Frigyes a közjótékonyság terén egymaga több emlékezetesebb dolgot mivelt mint egész sereg hivalkodó egyesület. Nincs olyan humánus akczió sem a köztörvényhatóság közgyülésén, sem a társadalom különböző rétegeiben, amelynek megindítása legalább részben Glück Frigyes nevéhez nem füződnék.
Országos Hirlap, Budapest, 1899, szerda, január 25-én.

(Kép forrása)
Glück Frigyes (Pest, 1858. jan. 11.Bp., 1931. máj. 15.): a magyar szálloda- és vendéglátóipar egyik vezető képviselője. Mint a Pannónia Szálloda* tulajdonosa és a Magyar Vendéglősök Orsz. Szövetségének elnöke a szálloda- és vendéglátóipar fejlesztése szolgálatában fejtett ki tevékenységet. Megalapította az első pincériskolát. M.-francia, m.-német és m.-angol pincérszakszótárt adott ki. Nevéhez fűződik a bp.-i János-hegyi kilátó és a Látó-hegyi Árpád-kilátó létesítése. Ismert műgyűjtő és áldozatkész mecénás is volt. – M. Az inyesmesterség könyve (Bp., 1889).

*Pannónia Szálloda - ma: Rákóczi út 5. Az 1865-ben leégett Arany Griff nevű fogadó helyén épült, lakóháznak, Pán József tervei szerint. 1891-ben alakították szállodává, Schubert építőmester közreműködésével. Ma az ELTE egyik épülete.

Kapcsolódó cikkek: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése