2011. 11. 21.

A pesti nők első klubja, 1928

Vasárnap délután hat órakor egy pesti ház harmadik emeletén fölavatták a pesti nők első klubját: A Dolgozó Nők Clubját. Csöndben az intim ismerkedő esteken már korábban bemutatkoztak egymásnak a klub tagjai, akik között mindenfajta foglalkozás képviseltette magát és a vasárnapi klubavatón már otthonos volt a hangulat.

Kunváry Bella dr., a klub elnöke mondott a megnyitó beszédet közel kétszáz klubtag jelenlétében. A doktorkisasszony üdvözölte a vendégeket és néhány rövid szóval számolt be a klub eddigi eredményeiről, és céljairól, amelyek között elsősorban az szerepel, hogy Budapest dolgozó nőtársadalmának otthont, olcsó tanulást, olcsó étkezést nyujtsanak.

Apponyi Albertné grófnő, az összes magyarországi nőegyesületek nevében üdvözölte az első magyar női klubot és meleg szavakkal kívánt szerencsét működéséhez. Az első magyar női vonósnégyes művészi játéka zárta le az avatóünnep müsorát s klub tagjai a lassan gomolygó cigarettafüstben, gramofonszónál, tea mellett fogadtak örök hüséget a női klub praktikus gondolatának.

(Szöveg forrása)
(Illusztráció forrása)


Kunvári Bella (1895-1979): fogorvos. Orvosi oklevelét Bp.-en szerezte 1919-ben. A bp.-i Stomatologiai Klinikán fogorvosi szakképesítést szerzett. Kutatási területe a fogszabályozás és a maxillo-faciális rendellenességek oktana volt. A bp.-i Fogszabályozó Int.-ben annak megalakulása után 12 évig főorvos, számos tanítványt nevelt. Közleményei a hazai és külföldi szaklapokban jelentek meg. Ismert műgyűjtő volt, 333 képből és szoborból álló gyűjteményét 1968-ban a pécsi Janus Pannonius Múz.-nak ajándékozta. József Attila szűkebb baráti köréhez tartozott.

Gróf Apponyi Albertné (1867-1942), született Mensdorff-Pouilly-Dietrichstein Klotild, az Amerikai kezdeményezésre 1888-ban alakult Nemzetközi Női Tanács magyar osztályának és a Magyarországi Nőegyesületek Szövetségének vezetője, a Nők Választójogáért Küzdő Liga elnöknője.

Cikk: Vasárnapi Ujság, 
1897. február 7.

Apponyiné családjával, a 20-as évek vége körül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése