2013. 04. 08.

A jótékony Róbert bácsi

Róbert bácsi levest oszt
(Kép forrása)
Feinsilber Róbert, az 1920-as évek nyomorral sújtott Budapestjén tűnt fel.

Családja, egy jemeni zsidó család, amikor Jemenben fellángoltak a zsidók életét veszélyeztető támadások, Jaffába menekült. A csónakban, mellyel a Jaffába induló gőzhajóhoz eveztek, szülte meg anyja - aki akkor tizenkét éves volt (férje akkor töltötte be a tizenharmadik életévét). 

A török fennhatóságú Jaffából családja, a nagyszülőkkel együtt – akik, miként a jemeni zsidók többsége, kitűnő arany- és ezüstművesek voltak – Hollandiába ment. Ott vették fel a foglalkozásuknak megfelelőbb új családi nevüket, az apa családja a Feinsilber, az anya családja a Feingold nevet.

Róbert bácsi az első világháború előtt, Galíciából érkezett Budapestre. Az 1910-es években Szimon István rendőrfőkapitány alkalmazta a budapesti kapitányságon. Az ő szobájába vezették a konstáblerek azokat az öngyilkosjelölteket, akiket a madaras hídról, a Ferenc József híd turuljáról szedtek le – hogy lebeszélje őket végezetes tettükről.

Róbert bácsi konyhája, Az Est, 1926. április

A nagy gazdasági világválság alatt meleg teát osztott és éjjeli menedékhelyet tartott fenn. Később gazdag embereket, cégeket, bankokat keresett fel, adományt gyűjtött. Ingyenkonyháján a Kálvin téren, a Kálvária téren, a Haller téri szegénypiacon, később a Városligetben, majd az Almássy téren is ingyenebédet osztott az éhezőknek, naponta 200-300 adag levest. Nagy népszerűségnek örvendett, tekintélyes támogatói voltak, akik a hatóságok esetleges fellépéseitől is megvédték.

Róbert bácsi 
konyhája Angyalföldön
(Kép forrása)
Amikor már egy évtizede működtek konyhái és neve fogalommá vált, kiderült, hogy a gazdagoktól gyűjtött élelem, ruházat és pénz nagyobb részét a szegények sohasem látták. 1930-ban a segélyezések elsikkasztása kapcsán kirobbant botrány miatt letartóztatták Feinsilber Róbertet. Ám a rendőrség megállapította, hogy bécsi vagyonát nem áll módjában elkobozni. 

Kiderült, hogy nem magyar állampolgár, nem szabad ellene eljárást folytatni, ezért kiutasították az országból. 1930. május 2-án elhagyta Magyarországot. Furcsa távozása és a személye körüli találgatások máig is  megkérdezőjelezik szerepét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése