2013. 02. 24.

A testi nevelésről


A tornatanítás tételénél Papp Samu hosszasabban fejtegeti, mennyire szükséges az iskolákban a testi nevelés fokozottabb gondozása, különösen az iskolai játékok meghonosítása. Az ugrás,mászás, lapdajáték igen alkalmasak a testi nevelésre, sőt még a jellem szilárdítására is. 

Még nagyobb gondot kell forditani a leányok testi ápolására. A megerőltetett szellemi foglalkozás mindenesetre ártalmas a nőknek. Nem helyeselheti azt a nevelési rendszert, amely mindenkép tudósokat és hivatalnokokat akar nevelni a nőkből. A nők agysulya kisebb,mint a férfiaké, természetes tehát, hogy a szellemi foglalkozás sokkal kisebb mértékben való a nőknek, mint a férfiaknak. 

A testi nevelés hasznát és szükségét a teóriában nálunk mindenki elismeri, sőt szép szavakban hirdetni is szokták, de megvalósításától bizony igen-igen távol állunk. Alig van valami játszóterünk s ezért sürgeti, hogy a fővárosban és a vidéki városokban a játszóterek fölállítása érdekében tegyenek valamit. London városa másfél millió forintot költött tavaly arra, hogy kisajátítások által a játszótereket szaporítsa.

(A képviselőház üléséről)
Országos Hirlap, 1898. február 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése