2012. 12. 10.

Jótékonysági vásár, Baross Szövetség, 1943. december

 

A Baross Szövetség székházában rendezett karácsonyi vásárt meglátogatta a kormányzó úr hitvese, a kormányzóhelyettes úr özvegyének társaságában. A vásár egész anyagát a margitszigeti honvéd kórház sebesült katonái készítették. 

A Baross Szövetség székháza
(Kép forrása)

A Baross Szövetségről

Kereskedelmi és kézműipari szabad érdekképviselet, amely a világháború után, 1920. alakult. Szervezkedésének alapgondolata az volt, hogy a meglévő merkantil érdekképviseleti szövetségekkel szemben ú.n. világnézeti alapon hívjon létre érdekképviseleti csúcsszervezetet. Alapító elnöke Rausch Aladár volt. (Forrás)

Kereskedők és iparosok által 1919-ben alapított társadalmi egyesület. Tagjai közé csak keresztény felekezetű tagokat vettek fel. A zsidó kereskedő és iparosréteg gazdasági ellehetetlenítésében komoly szerepet játszott. 1945-ben feloszlatták. (Forrás)

"1935-ben a Gyáriparosok Országos Szövetsége és az Országos Magyar KereskedelmiEgyesület erőteljes ellenállása ellenére a hagyományosan liberálisabb színezetű kereskedelmi tárcát kettévágták, s létrehozták az önálló Ipari Minisztériumot. Élére Gömbös Gyula legszűkebb környezetéhez tartozó Bornemissza Géza került, munkatársai pedig a jobboldali „középtőkés” szervezet, a Baross Szövetség, valamint a kisiparos szervezetek érdekkörével összefonódott köztisztviselők közül kerültek ki." (Forrás) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése