2012. 12. 16.

A Haas-palota

A Gizella (ma: Vörösmarty) tér, a Haas-palotával, 1902 körül
(Kép forrása)

Ha a Váci utca felől közelítve a mai Vörösmarty térre lépünk, bal felől óriási, modern irodaházat láthatunk. De nem volt ez mindig így. Valaha itt kellett áthaladnunk az egykori pesti városfal Váci kapuján, a falon kívül pedig 1794-től Tuschl Sebestyén krajcáros nyári színházát látogathattuk meg. Ennek helyén 1812-ben nyitott
Haas Mór irodaiberendezés-üzlete
1923 körül
(Kép forrása)
a Német Színház, 3500 férőhellyel- A mutatós, klasszicista stílusú épület azonban nem volt épp közönségbarát: a repceolajlámpások és a nyitott árnyékszékek miatt állítólag folyton kellemetlen szag terjengett benne, nélkülözte a fűtőberendezéseket, ráadásul az akusztikája is rossz volt. Idővel fűtőberendezésekkel látták el, csakhogy ez okozta a bajt: a épület teteje 1847-ben leégett. Sőt:1849-ben, amikor az osztrák császári csapatok Budáról ágyúzták Pestet, találatot is kapott.

Később új tetőt tettek rá, és egy ideig iskolaként, majd vásárcsarnokként használták. Az 1870-es években aztán Haas Fülöp szőnyegkereskedő rendezett be itt üzletházat - Linzbauer István tervei alapján. A palota alsó két szintjén üzletek voltak, további három emeletén lakások.  Ezen a helyen működött 1896-ban a Millenium kiállítás jegypénztára.

A legújabb épület, napjainkban
(Kép forrása)
A második világháború során az épületet bombatalálat érte. Jó ideig romos állapotban volt, majd lebontották; 1971-ben modern irodaház váltotta fel, melyet Tallós Elemér és Hübner Tibor tervezett. Ezt a 2005-ben lebontott épületet sokan "Elizélt Palota" néven emlegették. 

Ennek helyébe az ING Ingatlanfejlesztõ emelt új épületet kereskedelmi, iroda- és lakófunkciókkal, Fazakas György csapatának tervei szerint,  Jean Paul Viguier francia építész konzulensi közreműködésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése