2012. 11. 06.

A Royal Nagyszálló

A Royal Szálloda 1903 körül
(Kép forrása)

A Royal Szálló, vagyis a Grand Hotel Royal az 1896-os milleniumi kiállítás vendégei részére készült. Az e célra alapított részvénytársaságot Budapest legjelentősebb szállodatulajdonosai hozták létre, GlückFrigyes elnökletével. Tagja volt a tervező építész, Ray Rezső is.

A Royal báltermének eredeti freskója, 1897 után
(Kép forrása)
Az épület kívül és belül is a francia reneszánsz építészeti stílusát idézte, a főhomlokzat oszlopaira Párizsból hozatták a négy évszakot jelképező, öntöttvas figurákat.

A cél a kor világszínvonalát elérő, minden luxussal és kényelemmel berendezett épület létrehozása volt – gazdag berendezés, no és sokféle szolgáltatás: posta, bank, fodrász, jegyiroda, két étterem, kávéház, Gerbaud fiókcukrászda, író- és olvasóterem, különféle szalonok és különtermek, pálmakert.

A Royalt nemcsak a szállóvendégek: a művésztársaságok is kedvelték. Egyik csoportjuk itt döntött arról, hogy saját klubot hoz létre FÉSZEK néven. 

A nagyteremben rendezték az első pesti filmvetítéseket (1896-1897), de az intézmény számos kulturális esemény színhelyéül is szolgált. 

A hotel a Nagykörút részletével
(Kép forrása)
1915-ben mozivá alakították át a nagytermet, mely ezután már soha nem vált újra a szálloda részévé – ez volt a  a Royal Apolló, majd a háború után a Vörös  Csillag filmszínház. A második világháború alatt az épület egy ideig a Gestapo székháza volt. A háború után, 1953-ig hivatalként használták. Ezután ismét szállodává alakították, de 1956-ban tetőszerkezete leégett. 1961-re modernizálták, tetőterét is beépítették, lebontották a kupolákat, és újra megnyitották.

Később mindegyre avult, pusztult, és 1991-ben bezárták, bár az épületében található mozi – ismét Royal Apollo néven – 1997-ig még működött. 

Az elmúlt bő évtized során ismét újjászületett, most Corinthia Royal Grand Hotelként ismerhetjük. Rekonstrukciója során, amennyire ez lehetséges volt, eredeti állapotát igyekeztek visszaállítani.
Az épületben egykor kedvelt fürdő is üzemelt, amely eredetileg önálló intézmény volt, ám kényelmi okokból 1903-tól közvetlen átjárással juthattak be ide a vendégek. Immár a hotel részeként, a fürdő is újra megnyílt a frissülni vágyók számára.

(Szöveg forrása)

Kapcsolódó cikk: a Royal nagyszálloda új kávéháza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése