2012. 09. 12.

A Brammer-üzlet


A Bécsi utcai Brammer-üzlet

Brammer Ödön inaséveiben a legjobb külföldi szalonokban dolgozott; Budapestre az 1880-as évek elején érkezett. Egy kis divatüzletben gyakorolta szakmáját, mígnem 1888-ban elérkezettnek látta az időt egy saját üzlet nyitásához. 

Női és férfi-divatkelme üzlete a Bécsi utcában várta vevőit. Egyedi anyagokat és mintákat tervezett, új szövésmódokkal kísérletezett, adott a csomagolásra - és nagy sikert aratott. Idővel már saját posztót is árusított.

Tömegárut nem tartott; elegáns üzletéhez, melyet mahagóniborítású, gyönyörű bútorokkal rendezett be, ez nem is illett volna. Párizst, Londont, Berlint, Bécset, Brüsszelt és Rómát, de Szentpétervárt és Moszkvát is meghódította termékeivel.


Brammer hirdetése 1902-ből, Vasárnapi Ujság

Noha az első világháború tönkretette, ismét talpra állt. Mivel 1922-ben a Bécsi utcai ház tulajdonosa  felmondta a bérletet, 1924-ben a Koronaherceg utcába, vagyis a mai Petőfi Sándor utca 20-ba telepítette üzletét.

Az üzletet a húszas-harmincas évektől kezdve egyre inkább fia vette át, de Brammer még akkor is rendszeresen beállt kiszolgálni. A sikertörténetnek a zsidótörvények megjelenése és a második világháború vetett véget. A háború után Brammer fia, Pál megpróbálta ugyan újraindítani az üzletet, de az államosítások hallatán rövidesen elhagyta az országot. Az üzlet az államosítást követően is méterárubolt maradt. 2001-ben egy olasz cég nyitott ruházati boltot a helyiségben. Az eredeti fabelsők és a berendezések mind a mai napig megmaradtak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése