2012. 07. 29.

Giccs, de gyönyörű: a Halászbástya

A Halászbástya és az épülő Mátyás-torony; az előtérben a Hunyadi János-szobor; 1903 után
(Kép forrása)

Az egykori, Halászok bástyája elnevezést a budai városfalnak a halászok céhe őrizetére bízott szakaszáról kapta. A halászok árujukat már a középkorban is a Mátyás-templom melletti térségben lévő halpiacra vitték, de a halászok céhe nemcsak a halak árusításával törődött: ellenséges betörés esetén tagjai vitézül védték a bástyát (és a várat) is.


A Halászbástya építése
(Kép forrása)
Halászbástya és díszlépcsőzet - 18. századi várfalakra építette Schulek Frigyes, 1895-1902 között.
Díszes, XI-XIII. századi karakterű neoromán architektúrával ellátott, fehér mészkőből készített várfalszakasz, melyhez széles, pihenőkkel megszakított lépcső vezet fel.

Az építmény visszaugratott középrészéhez kétoldalt "U" alakban oldalszárnyak kapcsolódnak. Ezek földszintjén félköríves dongaboltozatos folyosók húzódnak, melyek egy mindkét oldalán megnyitott románkori kerengő szárnyaira emlékeztetnek. A földszinti folyosók fölött ülőpadokkal megszakított, mellvéddel ellátott sétány helyezkedik el. A felső sétányhoz az "U" alakú részek belső, rövidebb oldalán kétkarú lépcsők vezetnek. A sarkokon hengeres tornyok emelkednek.


A Halászbástya keleti fala, 1901 körül
(Kép forrása)

HALÁSZBÁSTYA. Giccs, de gyönyörű. Az erkélyen fogadhatja, Uram, a nép akklamációját. Széles lépcsőin nagy lassan lesétálhat a hölggyel, azt kell mondania, hogy a hölgy a királynő, uszályát harminc apród hozza rajvonalban. Ajánlom, hogy részesítse előnyben az olyan hölgyeket, akik szeretik az ilyesmit. De tartózkodjék a Jezsuita-lépcsőtől. Egyszer egy ősöm, ékszerész, elindult fel a Várba, hogy gyémántokat adjon el egy grófnak, és azóta sem jött haza. Meg vagyok győződve, hogy a Jezsuita-lépcsőn ölték meg.

Szerb Antal:  BUDAPESTI KALAUZ Marslakók számára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése