2012. 07. 14.

A budavári Mátyás-kút


A Mátyás-kút nem sokkal felállításának éve: 1904  után
…a szoborművek közt kiváló helyet foglal el a Mátyás-kút, melyet kiváló szobrászunk Strobl Alajos tervezett és mintázott. A kút sziklatömböt ábrázol, melyből tiszta vizű forrás buzog elő. A forrás fölött Mátyás király áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas hever, körülötte kiséretének tagjai, kik épen most térnek meg valamely vadászatról hatalmas vérebeikkel s a forrás vizénél akarják oltani szomjukat.
De van a csoportozatnak még egy érdekes alakja: a Vörösmarty költeményéből jól ismert szép Ilonka, a ki véletlenül a forrás közelébe kerűlt s látható megdöbbenéssel tekint a vadász-csoportra, kezével pedig óva takarja hozzá simuló szelid őzikéjét. Strobl szoborműve érdekes csoportosításban tünteti elénk a költői helyzetet, s alakjai hű megtestesülései a Vörösmarty által megénekelt szép mondának.

1905


A szoborcsoport építész alkotója: Hauszmann Alajos.
A szobor helye: a királyi palota egykori kápolnájának északi falánál, a Hunyadi-udvarban.
A szoborcsoport kevésbé ismert alakjai:  balra Galeotto Marzio sólyommal és jegyzetekkel. Elöl középen: a király csatlósa éppen kürtjelet ad, a vadászmester a kutyákkal foglalkozik. A kutya figurájának elkészítéséhez Pálffy herceg küldött vadászkutyát Stróblnak, modellként.
A középső vadászkutya-alak 1945-ben elpusztult, Grantner Jenő készített helyette másikat.  A háború után a kutyák pórázát elfelejtették helyreállítani.
Budapesten ez a turisták „Trévi kútja”, vagyis aki vissza akar térni ide, aprópénzt dobhat a vízbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése