2012. 07. 17.

Az Árkád-bazár


Az Árkád Bazár homlokzatának részlete, napjainkban


A legnagyobb csendben, minden feltünést és vásári zajt kerülve, a főváros gyermekserege a napokban uj és csodálatos látnivalót kapott. A Rákóczi-ut, Dohány- és Sip-utczák keresztezésénél a gyermekmesék világa öltött testet.

Az Árkád Bazár reklámja
(Kép forrása)

Minden izében nagyszabásu és európai szinvonalon álló gyermekjáték-áruházat épittetett a régi és jóhirnevű Késmárky és Illés-czég.

Igen szép látnivaló a hatalmas ötemeletes palota, melynek árkádjai alatt járva-kelve, csodálattal látjuk a változatos játékok tömegét. A belső csarnokokban látunk babákat számlálhatatlan mennyiségben, páratlan mügonddal összeállitva a föld minden emberfajának viselete szerint. A téli sport, a modern ródlizás minden változatu szánjai, a villamos vasutak, tengeri hajók és torpedók olyan választéka, a milyenre eddig példa nem volt. A mi pedig a kis gyermek legkedvesebb játékát, a hintalovat illeti, azt ezerszámra találjuk a legegyszerübbtől a legdiszesebbig.

A Késmárky és Illés-czég „Árkád bazár”-ja páratlanul áll a maga nemében, mert a szegény munkás embertől a milliomosig, a demokrata apától az automobilon érkező mágnás asszonyig mindenki megtalálhatja azt a játékot, a mit vagyoni viszonyaihoz mérten megvehet gyermekének. A filléres játékszertől a legmagasabb igényekig sok ezer variáczióban van ott felhalmozva minden, a miben gyermek gyönyört talál.

Az áruház egyik számolócédulája
(Kép forrása)
A Késmárky és Illés-czég több mint harmincz év óta egyre fokozatosabban szerezte meg hirnevét nemcsak itthon, hanem a külföldön is, ugyszólván az egész világ előtt, mit hangosan bizonyit a világ leglátogatottabb fürdőhelyén, Karlsbadban már harmincz év óta fennálló fióküzlet is.

És most, mikor esténkint a villamos fényárban csillogó fayence-diszitéssel kirakott áruház előtt a fővárosi közönség gyönyörködik, azt képzeli, hogy a mesék országában tündérpalota előtt áll, melynek ablakaiból ezer aranyhaju baba mosolyog le reája.

(Szöveg forrása)


 *

Késmárky Károly és Illés Ferenc cége az 1870-es években jelent meg a budapesti játékpiacon, de a nagy játékáruháznak és bérlakásoknak is helyet adó, szecessziós stílusú Dohány utca épület csak1909-ben készült el - Vágó László és Vágó József tervei alapján. A csodás játékbolt nyitása előtt  tíz évvel Késmárky már elhunyt, az üzletet társa vitte tovább. A márványburkolatú, Zsolnay-féle mázzal színesített, játékfigurákkal díszített házban működő Árkád Bazár Európa egyik legnagyobb játékáruháza volt.
Ám az első világháború és Trianon miatt veszteségessé vált, 1924-ben be is zárt; helyén  autókereskedést nyitott Illés fia.


Az Árkád Bazár 1910 körül
(Kép forrása)


Az 1950-es  években a Szakszervezetek Országos Tanácsa Egressy Gábor Művészeti Klub, 1960-tól 1969-ig a KÉV (Közlekedési Építő Vállalat) Metró Klubja üzemelt itt. A kettes metrót építő munkásoknak szánt szórakozóhely utóbb közkedvelt ifjúsági klubbá, a hazai beatnemzedék találkozóhelyévé alakult. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése