2012. 06. 03.

A Bogáti-Hadú villa

Bogáti-Hajdú Imre táblabíró Rákoscsabán építette fel vadászkastélyát az 1800-as évek végén, a századforduló környékén. A romantikus stílusú épületet alapvetően neogótikus építészeti elemekkel díszítették.

A gazdagon tagolt és díszített homlokzat architektúrája mára szinte teljesen megsemmisült, az épület csak tömegében emlékeztet eredeti állapotára. A szimmetriatengelyben a főhomlokzat elé ugró csúcsíves-árkádos előcsarnokot és az emeleti teraszt, valamint az oldalszárnyak attikafalait is elbontották. Az épület az 1960-as évek elején elhagyatottan állt, állaga erősen leromlott. 

Az épület a 20. század elején
(Kép forrása)


1965-ben a Budapesti Várostervezési Intézet tervei alapján „felújították”: több nyílást megszüntetve vagy átalakítva, és valószínűleg a belső térstruktúrát is módosítva komfort nélküli lakásokat alakítottak ki benne. Ezen átalakítás során pusztult el a még megmaradt eredeti architektúra legnagyobb része: a délnyugati négyzetes torony, a középrizalit pártázatos attikája, a terasz és a külső lépcsők falazott mellvédje, a hátsó homlokzat tornyai, a homlokzati vakolatarchitektúra szinte minden eleme, a tető kovácsoltvas díszei, stb. 

Az épület napjainkban
(Kép forrása)

Az épület általános műszaki állapota meglehetősen rossz, ugyanakkor súlyos tartószerkezeti, állékonysági problémák nem érzékelhetőek. Az épület jelenleg fővárosi helyi védettség alatt áll és Rákosmente Önkormányzatának tulajdonában van.

A villa egyik különlegessége, hogy eredetileg mocsaras, süppedős talajra épült, ezért a Loire-völgyi francia kastélyok mintájára lábakra helyezték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése