2012. 05. 01.

Művek és mesterek: Róth Miksa


(Kép forrása)
Róth Miksa apja, Róth Zsigmond műhelyében ismerkedett meg a 19. és 20. század fordulójának divatos műfajával, az üvegfestészettel, majd Nyugat-Európa művészeti központjaiba ellátogatva módszeresen bővítette szakmai ismereteit. Önálló „üvegfestészeti műintézetét” 1885-ben nyitotta meg a fővárosban, s tevékenységét két évvel később kiterjesztette az üvegmozaik területére is. 

Neve és művészete a millennium éveiben lett közismert, amikor együttműködve a kor kiváló építészeivel, számos budapesti és vidéki köz- és magánépület (Országház, Bazilika, Deák-mauzóleum, Gresham-palota, Zeneakadémia, Széchenyi-fürdő, kassai dóm, Andrássy-ebédlő stb.) dekoratív díszítésére kapott megbízást. 

Helyesen ismerte fel, hogy az üvegfestészet díszítőművészet, s mint ilyennek, a díszítendő épület stílusával és rendeltetésével kell harmonizálnia. Ezért készíthetett egy időben – igazodva a korabeli magyar építészet sokszínűségéhez – historizáló, magyaros és szecessziós motívumokkal operáló ablakokat. 

Művészetére felszabadító hatással volt a Tiffany által felfedezett opálüveggel való megismerkedése, amelynek sajátos árnyalatgazdagsága szerencsésen kapcsolódott az ún. floreális szecesszióhoz. Műhelye a mozaikművesség terén is jelentőset alkotott, 1902-ben itt készült először cementbe ágyazott plasztikus mozaik. Róth Miksa üvegfestészeti alkotásai a párizsi és torinói világkiállításon aranyérmet, az amerikai St. Louis-ban nagydíjat, itthon 1899-ben Iparművészeti Nagy Állami Aranyérmet kaptak.

Az életét és műveit bemutató emlékház egykori lakóhelyén, a VII., Nefelejcs utcában található.



Róth Miksa munkáiból


(Kép forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése