2012. 05. 03.

Az Orczy-kert


VIII., Orczy kert (Asztalos János Ifjúsági Park), sportpálya a 60-as évek elején. Háttérben a Május 1. ruhagyár és a Heim Pál Gyermekkórház
(Kép forrása)

Orczy Lőrinc báró birtokán Petri Bernhard svájci tervező irányításával 1794-ben kezdődött a nagyszabású kertépítési munka, amely aztán Budapest egyik legszebb angol tájképi parkját hozta létre.
A birtokon megnagyobbították a tavat, mesterséges dombot, grottát, kerti kápolnát építettek.
Az alapítói szándék az volt, hogy a kert a természet szépségeit, a nagyvilági életformával szemben pedig
az idilli paraszti életet dicsérje.
A kert a századfordulóra készült el véglegesen, és a tulajdonos megnyitotta a közönség előtt. Igazi divatos kirándulóhellyé vált.
1817-1820 között felépült az üvegház, amely szépen illeszkedett a kertbe. Ez az üvegház volt a legnagyobb akkor az országban.

A kert és környéke 1884-ben
(Kép forrása)
1829-ben megvásárolták a magyar katonatisztképzés számára, nyilvános kert jellege megszűnt, és ezen túl már csak korlátozottan látogathatták.
1830-1836 között Pollack Mihály tervei alapján építették fel a Ludoviceumot.
A század közepére az odatelepedő cirkusz miatt a park egyre rosszabb állapotba került, leégett az üvegház is. József nádor ösztönzésére 1873-ban a Közmunkatanács rendbe hozatja a parkot remélve, hogy a város közparkjaként működhet tovább. Ehelyett a katonai akadémia veszi kezelésbe a parkot, gyakorlóterepet, lovas pályát építenek ki benne, tekintet nélkül annak beilleszthetőségére. Ettől kezdve a nyilvánosság előtt teljesen elzártan él tovább a park. 1891-ben a főváros hivatalosan is lemondott az Orczy kert használatáról.

A második világháború után a Kossuth Lajos Katonai Akadémia foglalta el a volt Ludovika épületét, majd később az ELTE Természettudományi Kara.
Más részeit a cipőgyár, intézmények, az úttörőszövetség, és a BKV vette birtokába.
A háború előtti huszonhárom hektáros terület az 1960-as évek végére tizennégy hektárra csökkent.
Az egykori lovardából Alfa Mozi lett, amely 1992-ben leégett, a Ludovika volt épületét pedig a Természettudományi Múzeum foglalta el.

A parkot (a tó és környéke, mesterséges domb és sziklakert, a park középső része)  az Európai Közösség támogatásával 1995-ben részben helyreállították; ennek nyomait sajnos ma már nem látjuk.
A közparkként működő Orczy Park a jelenlegi állapotában is jelentős szerepet tölt be mint történelmi kert, a főváros egyre inkább eltűnő zöldterületei között.

(Szöveg forrása)

Az Orczy-park honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése