2012. 04. 25.

A Schorndorfer-ház


 A Schorndorfer-ház napjainkban
(Kép forrása)
A műemlékvédett, háromemeletes, kora klasszicista sarokház 1804-1806 között épült a Váci utca és a Régiposta utca sarlkán, építtetője egyes források szerint Schorndorfer Ferenc egykori órásmester, más források szerint ismeretlen. Az utca legrégebbi épülete. 

Első emeleti konzoljai között figurális domborművek (medaillontartó puttók, sasok, illetve sasfejű, oroszlántestű állatalakok) díszítik. Félköríves, záróköves kapujának bronz, oroszlánfejes kapuszárnyai eredetiek. Egyes földszinti nyílásai felett a faltükröket mitológiai domborművek díszítik, melyek az eredetiek másolatai: Léda, Merkúr, Bacchus és Terpszichoré (a tánc múzsája). 

A ház üzlethelyiségeinek egyik első bérlője (1806-tól 1811-ig)  a bécsi Schreyvogel  József volt, aki kottákat és rézmetszeteket kínáló szépmesterségi kereskedést nyitott e helyen. A boltot valószínűleg Riedl József vezette, majd 1808-ban meg is vásárolta. Ő már térképeket is nyomatott  és árusított itt, 1811-ig, amikor is boltját a Német Színház épületébe (a mai Vörösmarty térre) telepítette. Az üzlet később, az 1820-as években még  visszatért ide, de idővel  a Váci utca egy másik épületébe költözött. Ugyancsak a Schorndorfer-házban működött a híres Alter-féle textilkereskedés – ebből nőtte ki magát a 19. század derekára Közép-Európa divatjának egykori meghatározó műhelye: az Alter és Kiss Divatház


A ház másolatként fennmaradt domborművei

 Léda
(Kép forrása)
Merkúr

(Kép forrása)
 A tánc múzsája: Terpszichoré
(Kép forrása)
 Bacchus
(Kép forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése