2012. 03. 25.

Kispest: a Sárkány utcai leányiskola

Az iskola egykor, az Árpád utca felől

Kispest néven 1871-ben alakult önálló község; az oktatás egy évvel később kezdődött. A kisközségből később nagyközség lett, és az oktatási intézmények száma is növekedett: elemi iskolák létesültek és magánkézben lévő polgári leányiskola is nyílt. 1911 szeptemberében, Gyulai István vezetésével, két osztállyal és 137 fővel már a Kispesti Állami Polgári Leányiskola is megnyitotta kapuit, bár még csak bérelt termekben: a közeli Petőfi utcai iskola tornatermében és egyik tantermében. 

Ugyanezen évben a község képviselőtestülete úgy döntött, hogy megveszi Weil Bernáttól és Köller Jánostól a Sárkány utca és Árpád utca sarkán álló, 904 négyszögöles telket, és itt biztosít megfelelő helyet a leányiskolának. 

Az iskola napjainkban
(Kép forrása)
A Sárkány nevet az 1890-es évektől 1930-ig viselte a mai Ady Endre út (korábban Lőrinci útnak hívták, utána meg Szent Imre herceg útnak; mai nevét 1946-ban kapta). A Sárkány egyébként ez esetben nem a mesebeli szörnyre, hanem Sárkány József kúriai bíróra, kispesti birtokosra utal, akinek egykori telkén épült fel a Wekerle-telep.

Visszatérve az iskolára: az építkezés Novák Ede és Barát Béla műépítészek tervei alapján, 1912 tavaszán kezdődött, az avatásra 1913 szeptemberében került sor. Az épületben 3 tanterem, 17 szertár és tornaterem is várta az I. számú Sárkány utcai Állami Polgári Leányiskola tanulóit. Az oktatás immár 494 tanulóval, I-IV. osztályban folyt; az iskolában kereskedelmi tanfolyamokat is szerveztek. 

Nyolcosztályos általános iskolává 1945 után vált az intézmény, koedukálttá pedig 1960-tól. A kiemelt ének-zene oktatás 1963-tól profiljának fontos része. Sokáig Ady Endre úti Általános Iskola néven működött, 1991 óta Ady Endre Általános Iskolaként ismert. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése