2012. 02. 21.

A Király utcai Török-patika


Arany Oroszlán néven, Pest harmadik gyógyszertáraként nyitotta meg kapuit a Király és a Kazinczy utca sarkán az egykori Szentlélek-patika, 1786-ban - Schwachhoffer Ignác jóvoltából. A gyógyszertárnak később több tulajdonosa volt és néhány költözést is megért, míg 1812-ben véglegesen a Király utca 12-ben találta meg helyét. Itt építtetett ugyanis új házat klasszicista stílusban, Pollack Mihály tervei szerint akkori tulajdonosa, Gömöry Károly.
 
Az egyemeletes, U alakú, elegáns, puritán, vonaldíszes homlokzatú épület földszintjének kapualjában kétoldalt üzlethelyiségek, beljebb laboratóriumok kaptak helyet, az emeleten lakás, afölött magas növénypadlás volt a gyógynövények számára. A berendezés terveit Dunaiszky Lőrinc készítette (ő alkotta például a közeli Teréz templom homlokzatán látható Avilai Szent Teréz-szobrot is). A diófa borítású szekrényeket aranyozott, domborműves frízekkel díszítették, a nagy műgonddal készített táblák Aesculapius, Hygieia, a Gyógyszerészet, a Vegyészet, a Beteggyógyítás és az Orvostudomány allegóriáit jelenítették meg. A tekintélyes alapító 1845-ben bekövetkezett halála után özvegye, Bogsch Julianna bérbe adta a patikát, amit 1853-ban Török József vásárolt meg és birtokolt, csaknem félszázadon keresztül. 

Török sikeres üzletemberként főként nagybani gyógyszergyártással és kereskedéssel foglalkozott, a tényleges patikusságot gondnokokra bízta. Az utódok, a Török József Rt., majd 1925-től a Szentlélek Gyógyszertár Rt. a patikát változatlan formában, értékes berendezésével együtt tartották fenn, egészen az 1940-es évek végéig. A ház azonban változott: a századfordulón homlokzatát eklektikus stílusban átalakították és tetejére a növénypadlás elbontásával második emeletet húztak.

1950-ben a részvénytársaságot államosították, 1964-ben a berendezés a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba került, ma is itt látható. A felújított épület ma irodaházként működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése