2012. 02. 12.

A Budapesti Egyetemi Athletikai Club czélövő-szakosztálya, 1907


A Budapesti Egyetemi Athletikai Club czélövő-szakosztálya ülést tartott, melyen elhatározták, hogy a honvédelem ügyének az ifjuság körében való terjesztése czéljából, a honvédelmi miniszterium 1907. évi felhívására, czéllövő-tanfolyamot rendeznek.

A czéllövő-tanfolyamon, mely a hadifegyverek kezelését ösmerteti meg a magyar ifjusággal a mely egyszersmind előkészítője lesz a királydíjért tavasszal rendezendő jubiláris czéllövő-versenynek, részt vehet és minden kedvezményét igénybe veheti minden egyetemi hallgató, ki az Egyetemi Athletikai Club czéllövő-szakosztályától felvételi jegyet nyer. Részvételi díj nincs.

A hat hétig tartó tanfolyamot hetenkint kétszer, az esti órákban rendezik. Jelentkezni lehet február 15-ig bezárólag hétfőn, szerdán és szombaton 10-11-ig, pénteken 12-1-ig Denghy János szakosztályi előadónál, valamint köznapokon kint 11-1-ig dr. Gerentsér László club igazgatónál az Egyetemi Athletikai Club központi egyetemen levő helyiségében. Levélbeli jelentkezések lakásczím megjelenésével a czéllövő-szakosztályhoz címezve, ugyanoda küldendők. Elkésett jelentkezések figyelembe nem vehetők.

(Szöveg forrása)

(Kép forrása)

Az 1898-ban alakult Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) egyike a legrégebben alapított magyar sportegyesületeknek. Első elnöke Eötvös Loránd, tanárelnöke a szintén fizikus Klupathy Jenő volt. Legkorábban atlétika, torna, vívás és korcsolya szakosztályai működtek. A BEAC történelme során széles spektrumon szolgálta ki a sportolni vágyókat. Egyike volt az első csapatoknak, amelyek meghonosították hazánkban a futballt. 1901. január 19-én a másodosztályba sorsolták a klub labdarúgócsapatát. Később asztalitenisz és gyeplabda szakosztály is létesült, az évszázad közepén pedig a tájfutás, a sportgimnasztika, a rögbi (ELTE-BEAC) és a karate sportágak kezdték meg működésüket. Az egyesület alapítása óta több mint 400 magyar bajnoki címet szerzett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése