2011. 11. 08.

A kispesti tűzoltó torony

A kispesti községháza, háttérben a tűzoltó toronnyal



(Kép forrása)

A tűzoltó torony közelről
(Kép forrása)


A kispesti tűzoltóság története 1888-ban kezdődött, előtte nem létezett szervezett tűzoltás. A többi településhez hasonlóan itt is mindenki a saját portájára vigyázott. Ha tűz ütött ki, akkoriban vészkiáltásokkal felriasztották a szomszédokat, talpra állt az utca, majd az egész község. Az országos tűzrendészeti kormányrendelet ösztönözte végül Hegedűs Béla községi bírót és Balla Zádor községi főjegyzőt, hogy egy önkéntes tűzoltótestület létrehozására irányuló mozgalmat indítsanak útjára Kispesten. Előkészítő értekezletüket, amelyen számos tehetősebb polgár is megjelent, 1888. november 11-én tartották. Az időpont tekinthető a Kispesti Önkéntes Tűzoltó Testület megszületésének.
A hatékonyan működő testület 1897 nyarán vetette fel egy tűzoltólaktanya és egy állandó tűzőr szükségességét. A tűz irányát azonban csak magasabb pontról lehetett tökéletesen megfigyelni és jelezni. Ezért a testület rövidesen megegyezett, hogy egy tűzőrségi laktanyát építenek, egy olyan magas toronnyal, amelynek tetejéből a tűzőr az egész községet szemmel tarthatja. Végül úgy döntöttek, a tervezett tornyos épületet a községháza udvarán állítják fel, amelynek mind tervezését, mind kivitelezését jórészt ingyenesen vállalták a helyi lakosok.

Az építést rögtön elkezdték és nem egészen négy hónap alatt be is fejezték. A laktanya több mint négy méter magas, erős téglafalú építmény volt, fölé került a közel harminchárom méteres favázas torony, tetején körbefutó erkéllyel. Itt ügyelt egy tűzőr éjjel-nappal, aki ha veszélyt észlelt, elsütötte a toronyban elhelyezett kis tarackágyút, amelynek hangja túltett egy normál ágyúén, s nappal vörös zászlóval, éjjel pedig vörös lámpával jelezte a tűz irányát. A tornyot – az akkori Kispest büszkeségét – 1897 októberében avatták fel. A torony azóta rég eltűnt, a faépítmény ugyanis meglehetősen rövid idő alatt elöregedett, egy-egy erősebb szélroham időnként meg-megroppantotta bordáit, és miután megvizsgálták, hamarosan kiderítették: helyrehozása lényegesen többe kerülne, mint lebontása. Ezenkívül az időközben megjelent telefon jóval hatékonyabb tűzjelző készüléknek bizonyult. Mivel rövidesen a tűzoltóság őrszobájába is bevezették, már bármelyik állomásról lehetett a tüzet jelezni. Kispest díszét, a feleslegessé vált őrtornyot 1916-ban bontották le. A mai kispesti tűzoltólaktanya 1988-ban, az Üllői úton épült fel, amelynek udvarán egy a tűzoltóság hőskorából fennmaradt kocsi áll. 

(G. R.)


A budapesti tűzőrség történetéről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése