2011. 11. 15.

A Budán kísérletképp épített faburkolatú közút

Az utak burkolása sokáig nem volt "divat" Pest-Budán. Először 1700-ban rendelte el a pesti városvezetés, hogy mindenki köteles saját háza előtt egy öl (nem egészen két méter) szélességben az utcát felkövezni. Ám javarészt még százötven esztendővel később is porban-sárban gázoltak a pestiek és budaiak, különösen, ha be kellett térniük valamelyik mellékutcába. 
Kockakövet 1830-ben használtak először, a belvárosi Váci utcában. Az 1870-es években két újabb burkolóanyag használata kezdett terjedni: az aszfalt és a fakocka. 
Aszfaltot először a mai Kossuth Lajos utcában, 1871-ben alkalmaztak. A fakocka-burkolat első kipróbálására is ez idő tájt került sor - erről adott hírt bizonyos "L. J." a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönyében, 1871-ben (5. évfolyam 8. füzet). A képeken e cikk két részlete látható.
Egyébként a járművek "idegizgató zörgését" jelentősen tompító fakocka-burkolat is viszonylag soká hódított. Valaha  ilyen borította a Lánchidat, a Margit-hidat, sőt például az egész Andrássy utat is - onnan az 1960-as években szedték fel utolsó maradványait. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése