2012. 05. 08.

A margitszigeti víztorony


A víztorony a 20-as évek végén
(Kép forrása)
Az 1908. évi LVIII. törvénycikk értelmében a Margitszigetet a Főváros 11 millió koronáért megvásárolta József főhercegtől. A Margitsziget már ekkor is kedvelt kiránduló és pihenőkert volt, eredetileg az Országos  Növénykertet is a szigetre tervezték. A jelentősnek ígérkező vízigény kielégítésére  határozták el a margitszigeti víztorony létesítését.

1911-ben épült, Zielinszky Szilárd és Ray Rezső Vilmos tervei szerint, az akkor forradalmi újdonságnak számító vasbetonból. 5 méteres alapzaton áll, földszintjének padlója 9 méterrel van a Duna 0 szintje fölött;  csúcsa 57 méter magasan emelkedik a környező terep fölé.

1938-ban szabadtéri színpad épült  mellé.

A II. világháborúban katonai objektum volt, toronycsúcsának ablakait befalazták, lőréseket nyitottak rajtuk, a kijárat elé beton védfalat emeltek.  1944-ben erősen megsérült; helyreállítását 1947-től,  több lépcsőben végezték el.
A torony a 40-es években
(Kép forrása) 

A Margitsziget Budapestétől független vízellátási rendszerét 1950-ben vette át a Vízművek, a sziget kitűnő adottságait kihasználva új kutakat épített, a többletvizet pedig a Margit hídon keresztül bevezette a közhálózatba. Ezzel a víztorony eredeti funkciója, amelyet feltehetően 1962-ig látott el, megszűnt.
1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították.
1983-ban homlokzatát a Vízművek felújíttatta, a vízmedencét eltávolították.

1986-tól Kilátó Galéria néven kulturális célokat szolgált.
Jelenleg a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. üzemelteti, hasonló funkcióval – 2012. május 1-jétől látogatható ismét. 



Még több kép
A víztorony a 40-es évek elején
(Kép forrása) 

A víztorony a háttérben, 1955 körül
(Kép forrása) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése