2012. 10. 19.

Paulin és a Negresco kávéház

(Kép forrása)

A kávéház, amelyről a kép az 1930-as években készült, a Vigadó tér 1-ben működött.

A Vigadó tér 3-ban 1871-ben felépült, négyemeletes, neoreneszánsz stílusú Thonet-udvart a hajlított székeivel hatalmas vagyont kereső Thonet testvérpár építtette. Ma már a Világörökség része, védett műemlék. A Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik tervezte egykori bérpalota az egyetlen épület, mely a régi híres Duna-parti szállodasor épületegyütteséből napjainkra fennmaradt. A mai Dunacorso étterem helyén már több, mint százharminc év óta mindig étterem vagy kávéház üzemelt.

A legelső a Szidon nevet viselte, majd ezt követte az Ulits kávéház. A vendéglátóhely életében jelentős szerepet játszott Paulin Lajos, a Negresco kávéház és a Prince of Wales étterem tulajdonosa, aki 1940-ben vette át az akkor már Dunacorsóra keresztelt kávéházat. Ennek egy részéből ő alakította ki az Ambassadeur luxuséttermet és bárt, melyek népszerű és jól menő üzletek voltak. 1971-től az éttermet a Schuch család üzemelteti.


Paulin Lajos (Csákány, 1901. júl. 12.Bp., 1984. jan. 9.): vendéglős. A Duna-palota (Ritz) szállóban tanult, 17 évig dolgozott ott, 22 éves korától főpincérként. 1931-ben alapította a Negresco kávéházat, 1934-ben megnyitotta mellette a Vigadó téri előkelő Prince of Wales-t: ez volt az első pesti étterem, ahol táncolni lehetett. 1940-ben vette át a Duna-korzó kávéházat, majd annak egyik helyiségéből alakította ki az exkluzív Ambassadeur luxuséttermet és tánc nélküli bárt. Így egyidejűleg négy üzlete volt a Vigadó tér közvetlen közelében. Többek között Lehár Ferenc és Molnár Ferenc volt törzsvendége. 1945 után a Belvárosi Kávéház egyik üzletvezetője volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése