2012. 02. 08.

Egy Pflumm a pesterzsébeti mozidinasztiából

Pflumm Tibor dr.
A pesterzsébeti Pflumm mozidinasztia legfiatalabb és legagilisabb tagja. Amikor 1927-ben lematurált, az öreg Pflumm-papa azonnal rábízta mozija vezetését, mondván, ha hivatalosan érettnek minősítették a gyereket, hát bizonyítsa be ezt mindjárt a mozivezetésben. Sajnos, az iskolai pénz összegét messze felülmúlta az a tandíj, amit a papa fizetett fiáért, amíg beletanult az új mesterségbe. A végén azonban annyira elsajátította ezt a ravasz foglalkozást, hogy a papa már hozzá jöhetett volna órákat venni, ha nem tér vissza első szerelméhez: a jó magyar étel és ital terjesztéséhez*.

A legifjabb Pflumm-hajtás a mozizással egyidőben jogot is tanult és 1932-ben megszerezte a doktorátust. Ennek örömére a család Amerikába küldte, hogy lásson egy kis világot. Bejárta az Egyesült Államokat és New Yorkban, az ottani Metrónál és Paramountnál volt alkalma tanulmányozni a filmkölcsönzés rejtelmeit. Szülei akaratának ellenére 1938-ban megnősült és azóta a legboldogabb családi életet,éli, különösen két hét óta, amióta apa lett. Tavaly augusztusban vállalkozási kedve filmkölcsönzőt produkált, amely újabban az olasz Luce híradókat is forgalmazza. Ma mindössze 32 éves, egy mozit vezet, kettőnek a műsorát köti, autójával, amit öt év óta szenvedéllyel vezet, úgy pendlizik Budapest és Pesterzsébet között, mintha a körút egyik oldaláról a másikra menne át.

Magyar Film, 1940. február


A pesterzsébeti Pflum mozgó az 1920-as években
(Kép forrása)




*A Pflum(m) család az 19. végén, vendéglátósként települt Pesterzsébetre, amit akkor még Erzsébetfalvának hívtak. A helyieknek 1901-ben először vendéglőjük nagytermében (és egy kávéházban) vetítettek mozgóképeket. 1910-re felépült a többfunkciós Pflum-ház, amelyben már 1200 férőhelyes premiermozi is helyet kapott. Az 1920-as évekre igazi szórakoztató központot alakítottak ki a Kossuth Lajos utca és Török Flóris utca sarkán - színpaddal, 3000 fős kertmozival, többtermes vendéglővel, sőt: körhintával, dodzsempályával és csillagvizsgáló távcsővel. Télen jégpályával várták a látogatókat.  

Pflumék bérelték az erzsébeti Urániát is, amelyet a névmagyarosítás során Attilára kereszteltek. Ez a mozi 1944-ben, egy bombatámadás következtében megsemmisült. A Pflum mozi és vendéglő épületéből a háború utáni államosítást követően Kossuth mozi lett; az épület 1989-ig töltötte be eredeti funkcióját. Napjainkban bank és üzletház.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése