2013. 04. 12.

A Geist-ház

A Kecskeméti utca a Geist-házzal, 1894 körül
Fotó: Klösz György
(Kép forrása)

A Kecskeméti utca-Múzeum körút sarkán 1863/64-ben épült fel Ybl tervezésében a Geist-ház (a mai Korona Szálló Nemzeti Múzeumhoz közeli részén.) Földszintjén működött az 1870-es évektől a híres Báthory-kávéház. Az épületnek a második világháború pusztításai után megmaradt részeit 1948-ban bontották le.

Geisték a második világháború után elmenekültek Magyarországról. A nemesi címet szerzett család múltjáról így ír a Pallas Nagy Lexikona:

A Geist-ház, 1879
Fotó: Klösz György
(Kép forrása)
Geist Gáspár, gazda, szül. Gyulán, Békés vm. 1817 szept. 21., megh. 1872 dec. 2. Elemi iskoláit elvégezve, kádármesterségre adta magát. 17 éves korában Bécsbe, a hires Milly gyertyagyáros gyárába került, hol az akkoriban uj gyertyakészítést eltanulván, Pesten a «Pannonia» gyertyagyár vezetését vette át. Geist Ádám rokona, ki sertéshizlalással foglalkozott, sertései eladását bizván rá, a sertésüzlethez fogott és földeket bérelt. Rövid idő alatt saját birtokokat szerzett, melyek közül kivált csákói birtokát kitünő berendezéssel és fölszereléssel látta el. Különösen nagy sulyt fektetett az állattenyésztés emelésére, és sertéstenyésztésén kivül, melyet folyamatosan kiváló előszeretettel üzött, hires volt ló- és kivált juhtenyésztése. A G. G.-féle juhfajta, melyet keresztezés utján állított elő, nagy husos teste, bőnyirású és erőteljes gyapja által tünt ki és számos kiállításon elsőrendű elismerésben részesült. Az ötvenes-hatvanas években birtokán nagyhirüek voltak a csákói vadászatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése