2013. 02. 28.

Dohánygyár a Ferencvárosban

A régi gyár helyének jelölése korabeli térképen
(Kép forrása)
Ferencvárosi Dohánygyár. Ez volt a neve. Hivatalosan sokkal komorabban hangzott: Magyar Királyi Dohánygyár – Budapest–Ferencváros. Azért kellett hozzábiggyeszteni a Ferencváros közelebbi megjelölést, mert akkoriban több dohánygyár is volt Budapesten: az erzsébetvárosi és az óbudai.

A legrégebbi az erzsébetvárosi volt. A fogyasztási igények emelkedésével bővíteni kellett a termelést is. A második gyár helyéül a régi Soroksári (ma Ráday) utcában lévő Szvetenay Márton-féle, eredetileg kaszárnyának épült házat szemelték ki. A tárgyalások eredményre vezettek, a Dohányjövedék az épületet 1850-ben megvásárolta 104.414 frt. 13 karajcárért, és még ugyanabban az évben át is vette, átalakíttatta és üzembe helyezte. A gyár telepe az akkori Soroksári utca 28., Üllői út 27., és Köztelek utca 1. számú telkek által határolt területen volt.

A gyárépület, a mai Kinizsi utcában
(Kép forrása)
1871-ben az egyemeletes épületre – hatalmas épülettömb volt ez – 79.188 frt. 84 kr. költséggel ráhúztak egy második emeletet, hogy kibővítsék a gyártási helyiségeket, melyek mérete elégtelennek bizonyult.  Eddig a ráépítésig a gyár a régi, egyemeletes épületben működött. A gyárépület még Mária Terézia korában épült, eredetileg kaszárnyának, később katonai kórház lett, és a sok ki-be járó ápoló apáca miatt sokan kolostorként is emlegették.

A lágymányosi, új gyárépület
(Kép forrása)
A munkaidő lejártakor, már a csengetés előtt pár perccel gyülekeztek a hazafelé igyekvő munkások és sorokban állva várták a „mehet” jelet és a motozást. Öt-hat sorba álltak a nők, egybe a férfiak. Azért így, mert a nők száma ezer körül volt, a férfiaké nem érte el a kétszázat. Ritkán volt lopás, az ilyet maguk a munkások is kinézték maguk közül. Ha mégis előfordult, a büntetése elbocsátás volt.

A gyár 1910-ig működött, akkor Lágymányosra telepítették. Helyén, a mai Kinizsi utcában jelenleg irodaház, sörfőzde és söröző működik.

Részletesebb információ a dohanymuzeum.hu oldalon, ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése