2013. 01. 03.

Az Uránia

Homlokzatrészlet
(Kép forrása)
Az Uránia szembetűnő, neoreneszánsz stílusú épülete 21. számot viseli a mai Rákóczi, egykori Kerepesi úton. Építtetője Rimanóczy Kálmán volt, egy gazdag nagyváradi üzletember, aki anégyemeletes bérházat hangverseny- és táncteremmel kívánta hasznosítani. Ebből lett végül a sikeres bohózatszerző, Oroszi Antal nevével fémjelzett orfeum. Az építkezés Schmahl Henrik műépítész tervei szerint zajlott, aki a velencei gótika szellemét és a mór díszítőelemek egzotikumát is belevitte elképzeléseibe. (A mesternek ismert műve a Párisi Udvar is, a Ferenciek terén.)

Előcsarnok, bejárat
(Kép forrása)
Blumann és Kölber építőmesterek vezetésével kb. 1896-ra készült el a pompás épület (a források eltérő időpontokat jelölnek meg). A mulató azonban nem vált igazán nyereségessé. Színházat terveztek a helyére, végül Alhambra néven török kávézó nyílt helyette, ami szintén befuccsolt. A belső tér ma is ismert arculata ezután jött létre: a helyiségeket az Uránia Magyar Tudományos Színház Egylet Részvény Társaság bérelte ki és alakíttatta át, amely a tudomány népszerűsítését tűzte ki céljául és rendszeresen tartott előadásokat, felolvasásokat a budapesti polgárok épülésére. Az Uránia Tudományos Színházat 1899-ben álló-, és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel is felszerelték.
 
Az Uránia tetőteraszán készült az első magyar mozgófilm: "A táncz", melyen Blaha Lujza, Márkus Emília, Pálmay Ilka és Fedák Sári ropta, operettszínészek társaságában.

Az 1930-as években
1916-tól a tudományos előadások mindinkább háttérbe szorultak, majd teljesen megszűntek – helyüket átvették a filmvetítések.

1930-ban az UFA (német) Filmgyár szerezte meg és működtette UFA Palota néven a mozit, a második világháború után a Szovexport  szerezte meg. Itt tartották 1945 februárjában az első, háború utáni filmelőadást – a győzedelmes Vörös Hadsereg küzdelmeiről. Később az épület újra magyar tulajdonba került.

Bányászlány: 1950-es évek végén a gyönyörű Uránia mozi.
Az 50-es évek végén
Az intézmény jelenleg Uránia Nemzeti Filmszínház néven működik. A 2002-ben felújított épület 2006-ban Europa Nostra-díjat kapott. Az épület egy részében 1905 óta színészképzés folyik - ma itt a Színház- és Filmművészeti Egyetem székhelye.


Kapcsolódó cikk: Orfeumból színház?
                  Az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése