2013. 01. 18.

A Brudern-ház (régi Párizsi-udvar)

Az egykori (korábbi) „Párizsi-ház” belső üzletsora
(Kép forrása)

 A nagy árviz* előtti Pestnek még háza is alig volt olyan, mely fejlettebb építeszet alkotásának lett volna tekinthető. Hiszen a báró Brudern által az uri-utczában épített «párisi ház»-nak csodájára jártak az időben, az volt Pestnek egyik legfényesebb magánépülete.

Vasárnapi Ujság (1887)
*1838 

A régi épület bejárata
(Kép forrása)

Báró Brudern József Pollack Mihály tervei alapján építtetett házat Pesten,1817-ben. Ez az épület volt Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletháza. Pollack a hiedelem szerint az 1810 körül épült párizsi Passage des Panoramas mintájára alakította ki az üzletsori folyosót, ami miatt a pesti köznyelv hamar „Párisi-ház” néven kezdte emlegetni. Az eredeti Brudern-ház fénye az idővel megkopott, a 19. század végi nagy városrendezések során 1883-ban előbb részben, majd a 19-20. század fordulóján majdnem teljesen elbontották, a telket pedig 1906-ban megvásárolta a Belvárosi Takarékpénztár, hogy ott építtesse fel új központját.  

A 19-20. sz. fordulóján lebontott 
Brudern-ház
(Kép forrása)
Ma a helyén, Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén eklektikus stílusú lakó- és irodaház áll, mely eredetileg a Belvárosi Takarékpénztár székháza volt. Ennek földszinti, belső része a Párizsi udvar, ami Budapest egyetlen, máig megmaradt 20. század eleji bevásárlóudvara.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése