2012. 12. 21.

Mi lesz a Horváth-kerttel? 1861

A Horváth-kert részlete a Budai Színkörrel
(Kép forrása)



A budai Horváth-kert ügyét a városi tanács akként döntötte el, hogy a kert „semmi esetre sem fog felosztatni háztelkekre". Szép; csakhogy az is szép lenne, ha a kerten végig vonuló, büdös csatornát betemetnék.

Vasárnapi Ujság, 1861. december

A park nevét egykori tulajdonosáról, Szentgyörgyi Horváth Zsigmondról kapta. (A Szentgyörgyi Horváth család nevéhez fűződik a balatonfüredi Anna-bál is.) 1862-ben, az Alagút megépültekor Buda városa megvásárolta, és közparkká alakította. Az eladó Horváth család kikötötte, hogy a parkban játszóteret is kell létesíteni. A Horváth-kertben folyt az Ördög-árok, amely ma is a park alatt folyik, de már több mint 130 éve be van fedve. 
Itt működött a Budai Színkör. Épületében 1843-tól kezdve játszottak német vándortársulatok. Miután 1870-ben Buda városa határozatban tiltotta meg a német nyelvű színielőadásokat, számos magyar rendező váltotta egymást, általában kevés sikerrel. A nyári színházként működő épületet végül 1937-ben lebontották.

A rendszerváltás után visszaállították a parkba a Nepomuki Szent János-szobrot, amely korábban az Ördög-árok hídját őrizte.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése