2012. 11. 27.

Kolera Budapesten, 1892

A Rókus kórház 1890 körül
(Kép forrása)
Az ország minden részéről elég megnyugtatón hangzanak a járványról szóló hirek. Apad, csöndesül mindenfelé, de annál jobban terjed és pusztít egy másik borzasztó járvány, a difteritisz, mely a gyermekeket öldösi kegyetlenül. Budapesten az elmúlt héten 6-8 megbetegedés fordult elő naponkint kholerában. E hó 24-ikén az is leszállt háromra. E napon összesen 40 betege volt a kholera-kórházaknak. A főváros e hó 22-ikéig 229.402 frt-ot költött el a kholera alatt szükségessé vált intézkedésekre.

Vasárnapi Ujság, 1892. november 27.

A kolera és a diftéria ügyében 1894-ben adott ki körrendeletet a belügyminiszter. Eszerint minden 1000 lakosnál többet számláló község köteles volt alkalmas helyiségről gondoskodni, melyben az otthon el nem különíthető, vagy idegen betegek megfelelően elhelyezhetők. 
 *
"A járványos betegségek klinikumát és kórházi ellátását Gerlóczy Zsigmond emelte nálunk korszerű szintre. 1894-ben épült fel az akkori Szt. László Közkórház, melynek szervezési munkálatait Gerlóczy végezte. Megoldotta az egyik legnehezebb feladatot: az izolálást, ami által elkerülhető volt, hogy a betegek újabb ragályos megbetegedéssel fertőződjenek a kórházban.
Az Üllői út és az egykori Markotányos utca sarkán épült régi járványkórház lebontása sok gondot okozott. Gerlóczy Zsigmond írásbeli visszaemlékezésében arról tudósít, amit egyik beszélgetésünk során Melly József is megemlített, hogy végül is a kivonult tűzoltóság felgyújtotta az ósdi barakkokat, másként nem semmisíthették meg biztonságosan a tömérdek baktériummal fertőzött falakat."

(Szöveg forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése