2012. 10. 28.

Ilyen volt... a Vidám Park (1. rész)


A pesti Vurstli, 1937-ben
(Kép forrása)

Magyarország legnagyobb szórakoztató parkja az 1800-as évektől működő Vurstli és az Angol park 1950-es összevonásával keletkezett, a budapesti Városligetben található Budapesti Vidám Park.

Az államosítás során végleg eltűnt a liliputi falu, a Kék Hordó vendéglő, lebontották a Feszty Körkép épületét. Megszépítették a Vurstlit is, a bódékat kicsinosították, eltüntették a rikító foltokat, aszfaltutat építették. Az Álomvasút helyére a Robogó került, amelynek barlangjában nem csontvázak ijesztgették a kiskocsik utasait, hanem a régi és az új falut mutatták be a látogatóknak. A végállomás előtt Moszkva és Budapest képei voltak láthatók. Erre talán már kevesen emlékeznek, de ha későbbről nem is: gyerekkorából valószínűleg mindenki őriz néhány kellemes vidám parki emléket.

Az intézmény 2012 novemberében bezárja kapuit, de egyes jellegzetes épületei és technikai berendezései megmaradhatnak, hiszen műemlékvédelem alatt állnak. Ilyenek: az 1906-ban átadott Körhinta, a Barlangvasút, a Céllövölde hátfala, a régi Hullámvasút és Mesecsónak, a Dodgem és egyes, a 20. század első évtizedeiből származó építmények.

Képes összeállításunkkal a Vidám Park régi, vidám pillanatait idézzük fel.

Óriáskerék, Müllner János felvétele, 1910 körül
(Képek forrása)

Körhinta a vursliban, 1910-30 között
Céllövölde, Kerny István felvétele, 1920 körül
Fotó lövölde az Angolparkban, 1920-as évek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése