2012. 08. 11.

Kaszinó a Tisztviselőtelepen


(Kép forrása)

Néhány korábbi kezdeményezés után, 1883-ban alakult meg a Budapesti Tisztviselők Házépítő Egyesülete, azzal a céllal, hogy tagjai számára kölcsönpénzből lakásokat biztosítson, nem magasabb havi törlesztéssel, mint amekkora egy bérlakás a havi lakbére. Megfelelő helyre végül a Fiumei út, Üllői út, Könyves Kálmán körút és Vajda Péter utca által határolt területen találtak, ahol addig katonai gyakorlótér és lóvásártér volt, a környéken pedig kolera-barakk, illetve helyőrségi kórház. A fővárosi közgyűlés jóváhagyta a tervet, 117 építőnek 30 100 négyszögöl területet átengedve. 

(Kép forrása)
Az építkezés 1886-ban kezdődött (a tervezésben többek között Bobula János szerzett jelentős érdemeket), és 1932-ben, a Rezső téri templom elkészültekor zárult le. A házakban maximum két lakás lehetett, melyből az egyikben az építtető tisztviselőnek kellett laknia.

A közösségi élet színtere, a kaszinó első változata még földszintes faépület volt, ahol 1889 telén rendezték az első bált. Ennek helyére1891-ben emeltek új, falazott Egyesületi Házat, Hofbauer János tervei alapján. Itt hagyományosak voltak az évről évre megrendezett rózsabálok.

(Kép forrása)

Az államosítások után az épületet a Pannónia Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat üzemeltette, majd 1984-ben magánkézbe került és magyaros csárdát alakítottak ki benne - az épület termeinek és kerthelyiségének falait Szvétek Antalné, a kalocsai népművészet mestere díszítette virágmotívumokkal.

A Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület 2002. május 28-án márvány emléktáblát helyezett el a főhomlokzat sarki részén.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése