2012. 07. 20.

A margitszigeti apácakolostor


A romkert részlete, látogatókkal - 1930 körül
(Kép forrása)
A margitszigeti domonkos rendi apácakolostort IV. Béla alapította, Szűz Mária tiszteletére. A tatárjárás idején ugyanis fogadalmat tett: ha elkerülik a pusztulást, születendő gyermekét az egyháznak ajánlja –  ennek értelmében került ide lánya, Margit. 

IV. Béla építtette a szigeten a kolostor melletti királyi házat is. Margit először a veszprémi ágostonos kolostorba nevelkedett, majd 1252-ben 12 másik apácával együtt érkezett ide, a „Nyulak szigetére”, melynek  a középkorban legfontosabb intézménye, legjelentősebb és leggazdagabb szerzetesi épülete volt a Boldogasszony-zárda.Alapítólevele 1259-ből ismert, épülete ekkorra már készen állt.

A zárdát először az ágostonosok, majd a domonkos rendiek irányították. A kolostor vagyonának alapját hatalmas birtokai adták, 1270-ben már nyolcvan falu tartozott hozzá. Megerősítését segítette az is, hogy a pápa is támogatta, valamint gazdag, előkelő családok gyerekei is ebbe a kolostorba kerültek. Jövedelemforrásai közé tartoztak még jelentős vámösszegek is.

Az apácák véglegesen a török megszállás alatt hagyták el az épületet. A török hódoltság óta a terület romterületként látogatható. A látogatható romkertben lévő maradványok több korszak építkezéseit bemutatják. A romkert fő elemei: a templom, Szent Margit sírja és az apácakolostor.

(Szöveg forrása) 

A romkertben - 1955 körül
(Kép forrása) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése