2012. 05. 31.

Pünkösdi zöldbemenés


A  pünkösdi ünnepeknek ez idén, szokás ellenére, gyönyörű idő kedvezett. De siettek is a két testvérváros lakói fölhasználni a kínálkozó alkalmat a zöldbemenésre. Számosan már hajnalban elindultak a Svábhegy és a Zugliget felé, vivén magukkal, a mint illik, tele csutorákat, kancsókat, valamint nem különben minden rendű és rangú eleséggel megrakott tarisznyákat.

A Sváb-hegy az 1898-ban létesült Széchenyi-kilátóval; 1920-as évek
(Kép forrása)

Sőt láttunk két jókedvű legényt, kik egy dorongon egész kis hordócska bort czipeltek magukkal ki a zöldbe. E jó emberek arcza, daczára a nem megvetendő tehernek, csakúgy fénylett az örömtől. Csakúgy hemzsegtek az emberek a Svábhegyen és a Zugligetben, mint a hangyák. Széles kedvükben sokan azt sem tudták, hogyan rakogassák lábaikat; némellyek pláne annyira vitték, hogy két lábuk el sem bírta a nagy örömet, a kénytelenek voltak kezükből is lábakat rögtönözni. 

Szóval, e két napban sok tele erszény kiürült, és sok üres fej megtelt. Hétfőn este végre az ég lassankint beborult, s kik éji 11 óra után jöttek haza, elénekelhették: „Esik eső szép csendesen."
Másnap talán némellyek igy folytatták : „Sirhatok most keservesen."

Vasárnapi Ujság, 1858. május 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése