2012. 04. 01.

Dohányzó színház a Margitszigeten, 1926

Bródy István vezetésével a nyár folyamán új színház fog megnyílni a Margitszigeten. Már megkezdték az építkezéseket és így hamarosan elkészül a színház, amelyben május végétől kezdve tartanának előadásokat. Bródy István a tervekről a következőket mondotta: 
— Olyanfajtája színházat tervezek, amilyen még nem igen volt. A színjátszásnak ez a módja majdnem visszatérés a régi görög színjátszáshoz. A színpad keretében szakítok a hagyományokkal, nem egy befejezett miliőt adok a játéknak, hanem csak megérzékítem azt. Ebben a színházban nincsenek szuffiták*, nincsenek hátterek, hanem új megoldással hozom közelebb a közönség szívéhez az előadást. 
— Nem a régi Szigetszínpad lesz ez, egy nagyobb színház, amelyben operettet is lehet előadni — és dohányozni is szabad majd. Már építkezünk Vágó László tervei szerint s általában a színház maga is újszerű lesz, azt mondhatnám, hogy a párizsi Ambassadeur-hoz hasonlít. Hogy milyen társulattal, milyen operettel fogunk kezdeni, arról most folynak a tárgyalások, amelyek hamarosan befejeződnek, és már hozzá is foghatunk az előkészületekhez.

Az Est, 1926. április 1.

*szuffita:
1. felső takarás, sötét v. festett kárpit, melyet a színpadnyílás szélességében a zsinórpadlásról lógatnak be a színpadtérbe egy v. egymás mögötti több hídról a játéktér felső részének optikai lezárását biztosítandó; 2. a színpadi felsővilágítás technikai rendszere. A zsinórpadlás szélességében a színpadnyílással párhuzamosan végigfutó hidak elnevezése, melyek a világítótestek rögzítésére és mozgatására szolgálnak.

Magyar Színházművészeti Lexikon 

Bővebben Bródy Istvánról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése