2012. 11. 01.

A városligeti vurstli láthatatlan ellensége


A ligeti mutatványosok és árusok – összesen 500 család – azt panaszolják, hogy rendes időközökben egy láthatatlan ellenség támadást intéz ellenük. A vurstli láthatatlan ellensége nem valami rejtelmes fantóm, nem álomporral dolgozik, hanem ugy mérgezi meg áldozatainak életét, hogy valamely lapban minduntalan megjelenik a hir, hogy „a ligeti vurstlit a ligetből kitelepitik”.






















Ne közöljék folyton a partecédulákat – mondják a mutatványosok -, nem haltunk meg, élünk, amit annál is inkább érzünk, mert fizetjük a béreket, adókat és egyéb illetékeseket, amik fejében a mult évben 5 milliárd és 118 millió korona folyt be a főváros kasszájába a ligeti mutatványosoktól és árusoktól.

Ehhez a kesergőhöz azt füzhetjük hozzá, hogy a liget nem liget vurstli nélkül s akik ezzel a hireszteléssel bizonyos konkurens érdekében el akarják hitetni, hogy a vurstlit ki kell telepiteni a ligetből, nemcsak a fővárost fosztanák meg 5 milliárdon fölüli jövedelemtől, hanem a főváros közönségét megfosztanák egy mulatságos szórakozóhelytől is, hiszen a vurstli a fölnőttek kedves emléke s a nép és gyermeksereg öröme.

A főváros vezető köreiben mindezt nagyon jól tudják és igy nem is gondolnak arra, hogy a vurstlit a ligetből kitelepítsék. Kár tehát ezt hiresztelni, kár a benzinért! – amint a ligetben mondják.

(1926)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése